Pochodzenie ziaren: RwandaRegion: Gakenke
Kooperatywa: Twongerekawa Coko Wysokość upraw: 2000-2300 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Bourbon, Jackson, Mbirizi, Pop 3303/21 Obróbka: honeyZbiór: 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85 Stopień palenia: średniProfil smakowy: czarna herbata - marcepan - cytrynyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Rwanda Coko Honey to "kobieca kawa" i jeśli lubicie owocowe espresso z herbacianym body to z pewnością będziecie zadowoleni. W filiżance czeka na Was dużo słońca, piękny zapach po zmieleniu i owocowo-herbaciane espresso! Kooperatywa Twongerekawa Coko jest położona niezwykle wysoko (2000 m+), tworzą ją głównie kobiety i do 2023 roku prowadziła ją niezwykle charyzmatyczna Therese Nyirangwabije. Pod jej skrzydłami miał miejsce bardzo inspirujący czas, w którym nastąpił rozwój na skalę o jakiej nikt nigdy nie marzył. Uprawa kawy na takich wysokościach nie tylko zależy od samej natury, wiedza i doświadczenie pozwalają wyciągnąć z niej jak najwięcej. Obróbka honey uwzględnia częściowe pozbycie się owocu, suszenie na łożach i częste obracanie. W zależności od nasłonecznienia suszenie odbywa się od 12stu do 25ciu dni. Espresso ma zdecydowanie owocowy charakter, więc jeśli nie przepadacie za kwasowością i lubicie klasykę to zachęcamy do dalszych poszukiwań… Tego typu ziarenka najlepiej smakują w wersji bez mleka i tak też je najbardziej polecamy. Rwanda Coko Honey to złożone espresso o nutach czarnej herbaty oraz cytryn przełamanych lekką orzechowością marcepanu. Cytrynowość w tym wypadku nie jest stricte kwaśna a idzie raczej w stronę landrynek. Jeśli macie ekspresy kolbowe, to polecamy minimalnie zwiększyć dozę celem uzyskania większej głębi smaku. Americano będzie bardzo smaczne i złożone. Polecamy je z trochę mniejszą ilością wody (150-170g). Ziarenka dają radę również w ekspresach automatycznych! Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 17-19guzysk: 37-39gczas: 26-29 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©