Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

RWANDA COKO HONEY (ESP)

Pochodzenie ziaren: Rwanda

Region: Gakenke
Kooperatywa: Twongerekawa Coko
Wysokość upraw: 2000-2300 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Bourbon, Jackson, Mbirizi, Pop 3303/21
Obróbka: honey
Zbiór: 2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: czarna herbata - marcepan - cytryny
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Rwanda Coko Honey to "kobieca kawa" i jeśli lubicie owocowe espresso z herbacianym body to z pewnością będziecie zadowoleni. W filiżance czeka na Was dużo słońca, piękny zapach po zmieleniu i owocowo-herbaciane espresso!
Kooperatywa Twongerekawa Coko jest położona niezwykle wysoko (2000 m+), tworzą ją głównie kobiety i do 2023 roku prowadziła ją niezwykle charyzmatyczna Therese Nyirangwabije. Pod jej skrzydłami miał miejsce bardzo inspirujący czas, w którym nastąpił rozwój na skalę o jakiej nikt nigdy nie marzył. Uprawa kawy na takich wysokościach nie tylko zależy od samej natury, wiedza i doświadczenie pozwalają wyciągnąć z niej jak najwięcej.
Obróbka honey uwzględnia częściowe pozbycie się owocu, suszenie na łożach i częste obracanie. W zależności od nasłonecznienia suszenie odbywa się od 12stu do 25ciu dni.
Espresso ma zdecydowanie owocowy charakter, więc jeśli nie przepadacie za kwasowością i lubicie klasykę to zachęcamy do dalszych poszukiwań… Tego typu ziarenka najlepiej smakują w wersji bez mleka i tak też je najbardziej polecamy. Rwanda Coko Honey to złożone espresso o nutach czarnej herbaty oraz cytryn przełamanych lekką orzechowością marcepanu. Cytrynowość w tym wypadku nie jest stricte kwaśna a idzie raczej w stronę landrynek. Jeśli macie ekspresy kolbowe, to polecamy minimalnie zwiększyć dozę celem uzyskania większej głębi smaku. Americano będzie bardzo smaczne i złożone. Polecamy je z trochę mniejszą ilością wody (150-170g). Ziarenka dają radę również w ekspresach automatycznych!
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 17-19g
uzysk: 37-39g
czas: 26-29 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa owocowaKawa owocowa
Kawa ziarnista 49.00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję