PROMOCJA
Pochodzenie ziaren: RwandaRegion: Gakenke
Miejscowość: RutaboProducent: Abakundakawa Rushashi Wysokość upraw: 1700-2000 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Bourbon, Jackson, Mbirizi, Pop 3303/21 Obróbka: suchaZbiór: 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,75 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: czarna herbata - rodzynki - maliny - śliwkiData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaRwanda Rutabo Natural pochodzi z kooperatywy Abakundakawa Rushashi, a ta słynie z ziaren bardzo wysokiej jakości. W kubku możemy spodziewać się bardzo przyjemnego słodziaka z nutami czarnej herbaty, owoców oraz rodzynkowej słodyczy.Rutabo to miejsce, w którym podział pól był właściwie niezmienny od czasów kolonialnych. Tak było, póki nie zaczęto organizować się w większą wspólnotę. Kooperatywa Abakundakawa Rushashi przyszła z dużą dozą pomocy, która pozwoliła na przekształcenie zwyczajnej produkcji kawy w ziarna segmentu specialty. Grupa ma długofalową wizję, która zakłada m.in. oszczędności, dzielenie się wiedzą, inwestycje, współpracę oraz nawet motywację innych. Z tego tytułu powstała grupa młodych farmerów (youth group), którzy wybrali kawę zamiast migracji i zachęcają kolejnych.Rwanda Rutabo Natural w kubku nie jest turbo-owocowa, jest po prostu bardzo przyjemna i jakościowa. Czuć przede wszystkim wyraźne nuty czarnej herbaty i słodycz rodzynek. Do tego przebija się bardzo przyjemna owocowość w postaci przede wszystkim malin i śliwek. W zależności od wybranej metody można również znaleźć nektarynki i ananasa. Rwanda Rutabo Natural najbardziej smakowała nam z Hario, w cuppingu i z Aeropressu. Polecamy! Warunki przechowywaniaPrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 155,00 zł
0,5 kg - 86,00 zł
0,25 kg - 48,50 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©