Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

RWANDA RUTABO NATURAL (ESP)

Pochodzenie ziaren: Rwanda

Region: Gakenke
Miejscowość: Rutabo
Producent: Abakundakawa Rushashi
Wysokość upraw: 1700-2000 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Bourbon, Jackson, Mbirizi, Pop 3303/21
Obróbka: sucha
Zbiór: 2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,75
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: czarna herbata - aronia - maliny - marcepan
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Rwanda Rutabo Natural pochodzi z kooperatywy Abakundakawa Rushashi, a ta słynie z ziaren bardzo wysokiej jakości. Espresso zdecydowanie ma afrykański charakter. Polecamy je wszystkim lubiącym żywe i owocowe napary z ekspresów ciśnieniowych.
Rutabo to miejsce, w którym podział pól był właściwie niezmienny od czasów kolonialnych. Tak było, póki nie zaczęto organizować się w większą wspólnotę. Kooperatywa Abakundakawa Rushashi przyszła z dużą dozą pomocy, która pozwoliła na przekształcenie zwyczajnej produkcji kawy w ziarna segmentu specialty. Grupa ma długofalową wizję, która zakłada m.in. oszczędności, dzielenie się wiedzą, inwestycje, współpracę oraz nawet motywację innych. Z tego tytułu powstała grupa młodych farmerów (youth group), którzy wybrali kawę zamiast migracji i zachęcają kolejnych.
Espresso z Rwandy Rutabo Natural ma owocowy charakter. Czuć słodką kwasowość malin i aronii na tle czarnej herbaty oraz marcepanu. Napar nie jest przesadnie kwaśny, według nas kawa ma fajny balans. Jeśli lubicie kwasowość w espresso, to jest to bardzo ciekawa propozycja. Americano w zależności od ilości wody może nawet smakować jak przelew. Sądzimy, że tego typu ziaren raczej nie kupuje się do mleka, więc nawet nie próbowaliśmy jak smakują :) Dobrze radzą sobie z ekspresami automatycznymi, polecamy również z kawiarek.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 39-43g
czas: 28-31 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa owocowaKawa owocowa
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

AKTUALNIE BRAK W MAGAZYNIE

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję