Pochodzenie ziaren: Salwador
Departament: Santa Ana Farma: Los NogalesProducent: rodzina Salaverria Wysokość upraw: 1400-1600 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiana: Catuai Obróbka: black honey Zbiór: grudzień 2023 - marzec 2024Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84,25 Stopień palenia: średni Profil palenia: podkreślenie nut czekoladowych i obniżenie kwasowościProfil smakowy: ciemna czekolada - wanilia - rodzynki - żurawina - rumData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Prawdziwa gratka dla fanów kawy! Postanowiliśmy zrobić coś nietuzinkowego i wypalić Salwador Los Nogales Black Honey w dwóch alternatywnych profilach. Dzięki temu będziecie mogli przekonać się ile znaczą detale podczas palenia oraz sam pomysł na ziarno. Czy czuć różnicę? Najlepiej sprawdzić samemu! Los Nogales w tłumaczeniu na angielski oznacza drzewo orzechowe. Farma, na której rosną ma swój szczególny charakter, gdyż była pierwszą farmą zakupioną przez Rodzinę Salaverria. Obecny właściciel Jose Antonio dorastał na niej. Importer kawy Dr Wakefield, z którym blisko współpracujemy, ma wyłączność na zakup zbiorów z Los Nogales. Dzieli się on z właścicielami wiedzą i doświadczeniem, by wesprzeć ich w produkcji jak najwyższej jakości plonów. Farma podzielona jest na 3 sektory, w których rosną różne odmiany kawy. Część centralną farmy stanowi bardzo stary młyn, gdzie obrabia się zebrane owoce. Legenda głosi, że sam Che Guevara ukrywał się w nim podczas swojej podróży przez Amerykę Południową. Szczęśliwie - mimo starodawnego wyglądu i pochodzenia, jego wnętrze oraz sprzęty przeszły renowację, dzięki czemu można tam produkować kawy zarówno o obróbce mokrej, honey, natural jak i wiele innych.Obróbka black honey polega na zdarciu minimalnej warstwy wierzchniej z owocu i importer informuje, że depulper zdziera w tym wypadku jedynie do kilku procent. Następnie wisienki transportuje się na podwyższone łoża. Przez pierwsze 2 dni leżą bez obracania w zacienieniu, by następnie suszyć się w słońcu przez 20-25 dni. Salwador Los Nogales Black Honey to niezwykle wdzięczne i "plastyczne" ziarna. Podobne rzeczy dałoby się zrobić z każdą kawą, ale nie każda będzie bardzo smaczna w dwóch wersjach. Wersja CHOCO jest aż gęsta od nut ciemnej czekolady, ale nie jest przy tym gorzka. W espresso poza tym wyczuwamy wielopoziomową słodycz wanilii, rodzynek i gdzieś delikatnie przebija się kwasowość żurawiny. Napar ma delikatnie suchy finisz, który moglibyśmy porównać do rumu. Nuty alkoholowe nie są wyraźne, raczej przejawiają się w charakterystycznym posmaku. Americano będzie pozbawione kwasowości i mocno czekoladowe. Takie ziarna jak te kochają wszelkie kawy mleczne, wypadają z nimi bardzo dobrze. Nie ma problemu z wydobyciem smaku w ekspresie automatycznym, polecamy również z kawiarki. KAWA DOSTĘPNA RÓWNIEŻ W ZESTAWIE PORÓWNAWCZYM ----> SALWADOR LOS NOGALES ROASTING SET Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 39-42gczas: 28-32 sekundy Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©