PROMOCJA
Kraj pochodzenia: SalwadorDepartament: La Libertad Farma: San ErnestoProducent: rodzina Urrutia
Wysokość upraw: 1000-1250 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: Bourbon, Pacas Obróbka: honeyZbiór: listopad 2023 - luty 2024 Certyfikacja: Rainforest Alliance Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84 Stopień palenia: średniProfil smakowy: czekolada - wanilia - jabłka - limonkaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Bardzo lubicie Salwador San Ernesto, więc w tym roku ściągnęliśmy go aż w trzech obróbkach! Natural jest dostępny jako przelew, a honey oraz washed jako espresso. Honey jest delikatny i polecamy osobom lubiącym np. mieszankę Samba. Farma San Ernesto jest od 6-ciu pokoleń prowadzona przez Rodzinę Urrutia. Aktualnie farmą zarządzają bracia - Enrique, Rene i Gustavo. Ich Ojciec - również Gustavo - nadal jest zaangażowany w pracę i cały czas służy doświadczeniem. Bracia posiadają jeszcze dwie inne farmy, jednak San Ernesto jest tą, na której rosną najciekawsze odmiany. Zajmuje ona powierzchnię 140 ha i jest podzielona na 28 mniejszych stref o wielkości 3-6 ha, na których uprawia się mikroloty. Na przełomie lat 2012/2013 Bracia stracili 80% plonów w wyniku zarazy (leaf rust), co zupełnie zmieniło ich podejście do zarządzania farmą. Zrezygnowali z częściowego przycinania drzewek na rzecz stopniowego przesadzania różnych odmian w inne części farmy - dzięki zwiększonej różnorodności upraw udaje im się uzyskać nie tylko lepszą jakość, ale także większe plony. Kawy z farmy San Ernesto zdobywają liczne wyróżnienia, w szczególności wśród kaw uprawianych w pobliskiej okolicy. Salwador San Ernesto Honey jest delikatny i złożony o niższej kwasowości. Espresso jest niezwykle przyjemne oraz klasyczne, dominują nuty czekoladowo-migdałowe, wanilia a także lekka owocowość po przestygnięciu. Americano będzie słodkie i delikatne. Ziarenka świetnie wypadają z mlekiem w mniejszych kawach np. cappuccino. Salwador jest bardzo uniwersalny i dobrze radzi sobie w ekspresach automatycznych oraz kawiarkach. Polecamy porównać z bardziej wyrazistym San Ernesto Washed! Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 17-19guzysk: 35-37gczas: 27-30 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 139,00 zł
0,5 kg - 77,00 zł
0,25 kg - 43,50 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©