Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

SALWADOR SAN ERNESTO HONEY

PROMOCJA

Kraj pochodzenia: Salwador

Departament: La Libertad
Farma: San Ernesto
Producent: rodzina Urrutia
Wysokość upraw: 1000-1250 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Bourbon, Pacas
Obróbka: honey
Zbiór: listopad 2023 - luty 2024
Certyfikacja: Rainforest Alliance
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: czekolada - wanilia - jabłka - limonka
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Bardzo lubicie Salwador San Ernesto, więc w tym roku ściągnęliśmy go aż w trzech obróbkach! Natural jest dostępny jako przelew, a honey oraz washed jako espresso. Honey jest delikatny i polecamy osobom lubiącym np. mieszankę Samba.
Farma San Ernesto jest od 6-ciu pokoleń prowadzona przez Rodzinę Urrutia. Aktualnie farmą zarządzają bracia - Enrique, Rene i Gustavo. Ich Ojciec - również Gustavo - nadal jest zaangażowany w pracę i cały czas służy doświadczeniem. Bracia posiadają jeszcze dwie inne farmy, jednak San Ernesto jest tą, na której rosną najciekawsze odmiany. Zajmuje ona powierzchnię 140 ha i jest podzielona na 28 mniejszych stref o wielkości 3-6 ha, na których uprawia się mikroloty. Na przełomie lat 2012/2013 Bracia stracili 80% plonów w wyniku zarazy (leaf rust), co zupełnie zmieniło ich podejście do zarządzania farmą. Zrezygnowali z częściowego przycinania drzewek na rzecz stopniowego przesadzania różnych odmian w inne części farmy - dzięki zwiększonej różnorodności upraw udaje im się uzyskać nie tylko lepszą jakość, ale także większe plony. Kawy z farmy San Ernesto zdobywają liczne wyróżnienia, w szczególności wśród kaw uprawianych w pobliskiej okolicy.
Salwador San Ernesto Honey jest delikatny i złożony o niższej kwasowości. Espresso jest niezwykle przyjemne oraz klasyczne, dominują nuty czekoladowo-migdałowe, wanilia a także lekka owocowość po przestygnięciu. Americano będzie słodkie i delikatne. Ziarenka świetnie wypadają z mlekiem w mniejszych kawach np. cappuccino. Salwador jest bardzo uniwersalny i dobrze radzi sobie w ekspresach automatycznych oraz kawiarkach. Polecamy porównać z bardziej wyrazistym San Ernesto Washed!
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 17-19g
uzysk: 35-37g
czas: 27-30 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

Najniższa cena z 30 dni:

1kg - 139,00 zł

0,5 kg - 77,00 zł

0,25 kg - 43,50 zł

kawa słodkaKawa słodka
kawa delikatnaKawa delikatna
Kawa ziarnista 126.00 zł
Kawa ziarnista 71.00 zł
Kawa ziarnista 40.00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję