Kraj pochodzenia: SalwadorDepartament: La Libertad Farma: San ErnestoProducent: rodzina Urrutia
Wysokość upraw: 1000-1250 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: Bourbon, Pacas Obróbka: suchaZbiór: listopad 2023 - luty 2024 Certyfikacja: Rainforest Alliance Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: czekolada - migdały - pomarańcze - rum - śliwki - malinyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaSalwador San Ernesto Natural prezentuje się wyśmienicie! Jesteśmy przekonani, że ją bardzo polubicie. Można ją określić jako kawę codzienną, ale 2 poziomy wyżej. Jest słodko-orzechowa, ale przy tym bardzo złożona i niezwykle przyjemnie się pije. Mamy jej bardzo dużo i jesteśmy gotowi na sprostanie oczekiwaniom :) Farma San Ernesto jest od 6-ciu pokoleń prowadzona przez Rodzinę Urrutia. Aktualnie farmą zarządzają bracia - Enrique, Rene i Gustavo. Ich Ojciec - również Gustavo - nadal jest zaangażowany w pracę i cały czas służy doświadczeniem. Bracia posiadają jeszcze dwie inne farmy, jednak San Ernesto jest tą, na której rosną najciekawsze odmiany. Zajmuje ona powierzchnię 140 ha i jest podzielona na 28 mniejszych stref o wielkości 3-6 ha, na których uprawia się mikroloty. Na przełomie lat 2012/2013 Bracia stracili 80% plonów w wyniku zarazy (leaf rust), co zupełnie zmieniło ich podejście do zarządzania farmą. Zrezygnowali z częściowego przycinania drzewek na rzecz stopniowego przesadzania różnych odmian w inne części farmy - dzięki zwiększonej różnorodności upraw udaje im się uzyskać nie tylko lepszą jakość, ale także większe plony. Kawy z farmy San Ernesto zdobywają liczne wyróżnienia, w szczególności wśród kaw uprawianych w pobliskiej okolicy.To co nas urzeka w Salwadorze San Ernesto Natural to bardzo wysoka jakość i głębia smaku. Klasyka w kawie rzadko zaskakuje złożonością, a tutaj dzieje się bardzo dużo dobrego. Po zaparzeniu czuć nuty czekolady i migdałów, do których powoli dołączają kolejne owoce. Najmocniej wyczuliśmy pomarańcze, śliwki i jabłka. Akcent alkoholowy w postaci rumu nie jest powiązany z ukrytą obróbką anaerobic a jest to bardzo dobrze zrobiony natural. Napar ma delikatnie suchawy posmak, jak po wypiciu rumu z coca-colą. Bez dwóch zdań różne zaparzacze pokażą Salwador San Ernesto od innej strony, z pewnością jest to świetna kawa do odkrywania. Cupping ukazał nam trochę czerwonych owoców i malinowej kwasowości. Salwador San Ernesto jest świetnie zbalansowany, bardzo łatwo się pije, jest łatwy do zaparzenia i kosztuje stosunkowo niewiele. Najlepiej sprawdzić samemu… Gorąco polecamy! Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©