Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

SALWADOR SAN ERNESTO WASHED

Kraj pochodzenia: Salwador

Departament: La Libertad
Farma: San Ernesto
Producent: rodzina Urrutia
Wysokość upraw: 1000-1250 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Bourbon, Pacas
Obróbka: mokra
Zbiór: listopad 2023 - luty 2024
Certyfikacja: Rainforest Alliance
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 82,5
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: ciemna czekolada - syrop klonowy - pigwa - suszone owoce
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Bardzo lubicie Salwador San Ernesto, więc w tym roku ściągnęliśmy go aż w trzech obróbkach! Natural jest dostępny jako przelew, a honey oraz washed jako espresso. Washed jest klasyczny, o niższej kwasowości.
Farma San Ernesto jest od 6-ciu pokoleń prowadzona przez Rodzinę Urrutia. Aktualnie farmą zarządzają bracia - Enrique, Rene i Gustavo. Ich Ojciec - również Gustavo - nadal jest zaangażowany w pracę i cały czas służy doświadczeniem. Bracia posiadają jeszcze dwie inne farmy, jednak San Ernesto jest tą, na której rosną najciekawsze odmiany. Zajmuje ona powierzchnię 140 ha i jest podzielona na 28 mniejszych stref o wielkości 3-6 ha, na których uprawia się mikroloty. Na przełomie lat 2012/2013 Bracia stracili 80% plonów w wyniku zarazy (leaf rust), co zupełnie zmieniło ich podejście do zarządzania farmą. Zrezygnowali z częściowego przycinania drzewek na rzecz stopniowego przesadzania różnych odmian w inne części farmy - dzięki zwiększonej różnorodności upraw udaje im się uzyskać nie tylko lepszą jakość, ale także większe plony. Kawy z farmy San Ernesto zdobywają liczne wyróżnienia, w szczególności wśród kaw uprawianych w pobliskiej okolicy.
Salwador San Ernesto Washed jest bardziej wyrazisty, o niskiej kwasowości. Espresso ma bardzo klasyczny charakter, dominują nuty ciemnej czekolady i syropu klonowego. Kwasowość jest bardzo delikatna, w zależności od przepisu może być prawie niewyczuwalna. Americano będzie słodkie i mocno czekoladowe. Ziarenka świetnie wypadają z mlekiem w dowolnej kawie, w dużej caffe latte również. Salwador jest bardzo uniwersalny i dobrze radzi sobie w ekspresach automatycznych oraz kawiarkach. Polecamy porównać z delikatniejszym San Ernesto Honey!
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 36-38g
czas: 28-31 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa klasycznaKawa klasyczna
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 139.00 zł
Kawa ziarnista 77.00 zł
Kawa ziarnista 43.50 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję