Kraj pochodzenia: SalwadorDepartament: La Libertad Farma: San ErnestoProducent: rodzina Urrutia
Wysokość upraw: 1000-1250 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: Bourbon, Pacas Obróbka: mokraZbiór: listopad 2023 - luty 2024 Certyfikacja: Rainforest Alliance Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 82,5 Stopień palenia: średniProfil smakowy: ciemna czekolada - syrop klonowy - pigwa - suszone owoceData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Bardzo lubicie Salwador San Ernesto, więc w tym roku ściągnęliśmy go aż w trzech obróbkach! Natural jest dostępny jako przelew, a honey oraz washed jako espresso. Washed jest klasyczny, o niższej kwasowości. Farma San Ernesto jest od 6-ciu pokoleń prowadzona przez Rodzinę Urrutia. Aktualnie farmą zarządzają bracia - Enrique, Rene i Gustavo. Ich Ojciec - również Gustavo - nadal jest zaangażowany w pracę i cały czas służy doświadczeniem. Bracia posiadają jeszcze dwie inne farmy, jednak San Ernesto jest tą, na której rosną najciekawsze odmiany. Zajmuje ona powierzchnię 140 ha i jest podzielona na 28 mniejszych stref o wielkości 3-6 ha, na których uprawia się mikroloty. Na przełomie lat 2012/2013 Bracia stracili 80% plonów w wyniku zarazy (leaf rust), co zupełnie zmieniło ich podejście do zarządzania farmą. Zrezygnowali z częściowego przycinania drzewek na rzecz stopniowego przesadzania różnych odmian w inne części farmy - dzięki zwiększonej różnorodności upraw udaje im się uzyskać nie tylko lepszą jakość, ale także większe plony. Kawy z farmy San Ernesto zdobywają liczne wyróżnienia, w szczególności wśród kaw uprawianych w pobliskiej okolicy. Salwador San Ernesto Washed jest bardziej wyrazisty, o niskiej kwasowości. Espresso ma bardzo klasyczny charakter, dominują nuty ciemnej czekolady i syropu klonowego. Kwasowość jest bardzo delikatna, w zależności od przepisu może być prawie niewyczuwalna. Americano będzie słodkie i mocno czekoladowe. Ziarenka świetnie wypadają z mlekiem w dowolnej kawie, w dużej caffe latte również. Salwador jest bardzo uniwersalny i dobrze radzi sobie w ekspresach automatycznych oraz kawiarkach. Polecamy porównać z delikatniejszym San Ernesto Honey! Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 36-38gczas: 28-31 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©