Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

TAJLANDIA DOI PANGKHON KENYA-STYLE

PROMOCJA

Pochodzenie ziaren: Tajlandia

Prowincja: Chiang Rai
Wieś: Doi Pangkhon
Producenci: bracia Merlaeku
Wysokość upraw: 1250-1450m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Catuai, Typica, Chiang Mai, SJ133
Obróbka: mokra
Zbiór: 2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,75
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: pomarańcze - śliwki - białe winogrona - nektarynki - nugat
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Wyobraźmy sobie taki dialog… Przychodzi klient do palarni i chce kupić kawę.
+ Macie coś owocowego, kwaśnego do przelewu?
- Jasne! Jest Kenia, Kolumbia, Tajlandia.
+ Tajlandia?
- Tajlandia!
+ …
Czy jest to jedynie wysoki poziom abstrakcji? Twierdzimy, że nie - Tajlandia Doi Pangkhon jest obrabiana podobnie co kawy z Kenii i w rezultacie mamy ziarna, które po zmieleniu pachną dosyć orzechowo, ale za to w kubku otrzymujemy mnóstwo rześkich cytrusów!
W Tajlandii Doi Pangkhon jest jedynym miejscem gdzie stosuje się obróbkę "kenya-style washed". Warto też podkreślić, że gleby w tym rejonie cieszą się sławą ze względu na wyjątkową aromatyczność, co w połączeniu z ciekawym procesem obróbki daje nam kawę o niesamowitych walorach sensorycznych. Obróbka znana jako "kenijska" lub "metodę mokrą podwójnej fermentacji" polega na poddaniu owoców w pierwszej fermentacji bez udziału wody poprzez całą noc, następnie kolejnej nocy mamy do czynienia z drugą fermentacją tym razem już z dodatkiem wody. Jest to metoda stosowana w Afryce, natomiast rzadziej spotykana w innych częściach świata.
W swoich poszukiwaniach ziaren zawsze kierujemy się wyjątkowością, a w szczególności staramy się pokazywać Azję od różnej strony. Próbując Tajlandię "na ślepo" raczej strzelalibyśmy w stronę Kolumbii. Tajlandia Doi Pangkhon Kenya-style to ziarna, w których rzeczywiście czuć wyższą kwasowość na delikatnie kremowo-orzechowym tle. Po zmieleniu ziarna jeszcze nie zdradzają tego z czym zaraz będziemy mieć do czynienia i warto im dać chwilkę po zaparzeniu. Napar jest pełen owoców: na pierwszym planie przede wszystkim obecne są nuty pomarańczy. Później dochodzą do tego różne niuanse w postaci śliwek, białych winogron i nektarynek. Kawa ma nugatowe tło i dosyć dobry balans. Najbardziej smakowała nam w Hario i Aeropressie. Bardzo zaskakująca Tajlandia, która - według nas - jest daleka od tego do czego przyzwyczaiły nas ziarna z tego kraju. Polecamy!
KAWA DOSTĘPNA RÓWNIEŻ W ZESTAWIE PORÓWNAWCZYM ----> TAJLANDIA SET
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

Najniższa cena z 30 dni:

1kg - 195,00 zł

0,5 kg - 105,00 zł

0,25 kg - 57,00 zł

kawa owocowaKawa owocowa
Kawa ziarnista 170.00 zł
Kawa ziarnista 93.00 zł
Kawa ziarnista 51.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję