PROMOCJA
Pochodzenie ziaren: Tanzania
Region: AruszaKooperatywa: Wanza Wysokość upraw: 1200-1700 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Jackson, Mbirizi, Kent Obróbka: suchaZbiór: 2022/2023 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: maliny - mandarynki - śliwki - miódData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Tanzania Wamacu to kawa ze słodkiej obróbki, ale o wyższej kwasowości. Napar przypomina nam w smaku kisiel i jest bardzo owocowy! Rebecca Trupin jest jedną z tych osób, które w 2015 roku postanowiły zaangażować się w polepszenie jakości kawy produkowanej w regionie Kilimandżaro. Szybko okazało się, że jest sporo chętnych do współpracy. Rebecca doprowadziła do pierwszego eksportu ziaren z Arangi. Poprzez lata przeszła burzliwą drogę ucząc się jak zarządzać stowarzyszeniem, budować relacje między farmerami, negocjować lepsze stawki oraz przede wszystkim radzić sobie ze skomplikowaną tanzańską biurokracją. Kamieniem milowym okazało się wejście we współpracę z Frankiem Mlay z Tanzania Coffee Board oraz firmą eksportującą kawę - Wanza - co w dialekcie używanym przez jej matkę oznacza "lśnić -zaczynać żyć po swojemu". Tanzania Wamacu Natural zwróciła naszą uwagę swoją nietuzinkowym smakiem. Kawa ma pylistą teksturę, wysokie body i jednocześnie wyższą kwasowość. Takie combo nie zdarza się zbyt często. W naparze znajdziecie dużo różnych owoców np. maliny, cytrusy, śliwki, jabłka oraz słodycz miodu i przypomina nam wieloowocowy kisiel. Ziarenka najbardziej smakowały nam z Hario i Aeropressu. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 165,00 zł
0,5 kg - 90,00 zł
0,25 kg - 51,00 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©