Woda jest najbardziej niedocenianą częścią naparu. Czy jest ważna? Kawa z filtra składa się w ponad 98% z wody, a espresso w około 90%. Możemy mieć najdroższy sprzęt, najlepszą kawę w zestawie z przyzwoitym baristą, ale jak nie zadbamy o wodę, to nasze wysiłki pójdą na marne. Jest to o tyle ciekawe, że kawa palona np. w Kanadzie i próbowana przy lokalnej wodzie może niekoniecznie zbierać pochlebne opinie w Norwegii. Filtry węglowe spełnią swoje zadania w kwestii normalizacji dostępnej w kranie wody, ale zdecydowanie należy zwrócić uwagę na rosnącą popularność filtrów węglowych z dodatkiem magnezu np. firma BWT, bądź Dafi. Poza zmiękczeniem wody i głębią smaku nasze braki magnezu zostaną dodatkowo na bieżąco uzupełniane. Zyskujemy podwójnie - w smaku i na zdrowiu.
Oczywiście twarda woda zupełnie nie nadaje się do parzenia kawy, tak samo jak mocno mineralizowana. Smaki w naparze nie mają jak się rozwinąć, ponadto jest ryzyko zakamienienia maszyny do espresso. Powstały wskazówki idealnej wody do parzenia kawy, która będzie na tyle neutralna, by nie zaburzać smaku. Jak się dobrze poszuka - można ją znaleźć w każdym markecie.
Zapach: bezzapachowa
kolor: bez koloru
Chlor: 0 mg/l
Suma składników mineralnych (TDS): 150 mg/l, dopuszczalna 75-250 mg/l
Twardość (wapń): 68mg/l, dopuszczalne 17-85 mg/l
Zasadowość: 40 mg/l
pH: 7, dopuszczalne 6.5-7.5
Sód: 10 mg/l
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©