Zimowe Espresso to nasza propozycja pysznej kawy sezonowej z pozytywnym przesłaniem, która co roku smakuje trochę inaczej. Chcemy, by osoba obdarowana nie tylko ucieszyła się z samego produktu. Przesłanie Razem smakuje lepiej! jest dla nas esencją tego, czym od zawsze dla nas była kawa. Być może uda się komuś sprezentować - oprócz samej kawy - szczery uśmiech!
Stopień palenia: średniProfil smakowy: czekolada deserowa - marcepan - cynamon - cytrusyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od zlożenia zamówienia Na Zimowe Espresso w 2024 roku składają się 4 kawy: 60% Kolumbia Coocentral, 20% Kostaryka Cordillera del Fuego, 10% Brazylia Cerrado, 10% Brazylia SantosPochodzenie ziaren: Kolumbia, Kostaryka, BrazyliaGatunek: 100% ArabikaZbiór: 2024W tym roku podeszliśmy do tematu zimowej mieszanki bardzo ambitnie. Idea jaka nam przyświecała to zbudowanie kawy wokół dosyć drogiej i bardzo ciekawej Kostaryki Cordillera del Fuego, która na farmie fermentuje beztlenowo wraz z laskami cynamonu. Traktujemy ją jako sekretny składnik, gdyż nadaje mieszance delikatnie świątecznego charakteru. Bazą jest klasyczna Kolumbia i dopełniają ją dwie różne Brazylie. W tym roku Zimowe Espresso ma sporo nut ciemnej czekolady i niższą kwasowość. Espresso jest gęste, pełne, słodkie i bardzo uniwersalne. Na pierwszym planie czujemy nuty gorzkiej czekolady, marcepanu, cukru trzcinowego. Gdy napar chwilkę przestygnie dochodzi delikatna kwasowość cytrusów. Nuty cynamonu są obecne, ale raczej na drugim planie dodając naparowi bardzo przyjemnej głębi. Americano jest klasyczne, słodkie i "czekoladowe". Zimowe Espresso świetnie smakuje z mlekiem w każdej pojemności. Kawa na prezent MUSI dobrze sobie radzić w ekspresach automatycznych oraz kawiarkach i tak rzeczywiście jest. Zimowe Espresso ma przede wszystkim sprawić radość obdarowanej/obdarowanemu. Ziarna muszą być klasyczne, łatwe w przygotowaniu, mało wymagające a jednocześnie niezwykle smaczne. Czy Zimowe Espresso w roku 2024 będzie równie udana, co w latach poprzednich? Najlepiej przekonać się samemu… Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©