Pochodzenie ziaren: IndieStan: Karnataka
Farma: Attikan Estate Producenci: Hamsini Appadurai Wysokość upraw: 1500 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiana: Catimor Obróbka: aerobic washedZbiór: 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,75 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: mleczna czekolada - orzechy nerkowca - suszone owoce - karmelData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia W tym roku wybraliśmy dla Was Indie jako kawę zimową. Są klasyczne, słodkie i dosyć dobrze pasują do idei ziarenek będących dobrym prezentem. Farma Attikan leży w górach, które nazywane są "białymi wzgórzami" ze względu na utrzymujące się przez większość roku mgły. Została założona ponad 120 lat temu przez szkockiego podróżnika Randolfa Morrisa. Oprócz kawy obecnie uprawia się tutaj palmy areka, kokosy, pieprz, kardamon. Dzikie drzewka figowca w sąsiedztwie kawowców zacieniają teren powodując wolniejsze dojrzewanie wisienek i więcej smaku. Wokół farmy jest również sporo dzikich zwierząt (słonie, tygrysy, lamparty i wiele więcej) co składa się na bardzo zróżnicowany ekosystem. Obecnie farmą zarządza kobieta - Hamsini Appadurai. Pracownikom oferuje się darmowy dach nad głową, opiekę medyczną i edukację dla dzieci.Indie Attikan Aerobic to ziarenka o klasycznym smaku i charakterze codziennym. Napar jest przede wszystkim czekoladowo-orzechowy, o niższej kwasowości. Gdy przestygnie pojawia się delikatna owocowość, która przyjemnie balansuje napar. Ziarna nie są zbyt wymagające przy zaparzaniu, więc w połączeniu z klasycznym smakiem mogą dobrze spełnić rolę kawy prezentowej. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©